D-Tec ontwikkelt ophanging zonder schokdemper

Containerchassis- en mesttrailerfabrikant D-Tec is in de afrondende fases van de ontwikkeling van een nieuwe wielophanging voor zijn containerchassis en mesttrailers. Kenmerk van de nieuwe ophanging is een geïntegreerde schokdemping.

Hydraulische schokdempers ontbreken dus. In plaats daarvan heeft de D-Tec wielophanging, zoals bij de hydropneumatische veersystemen van Citroën, een systeem van kleppen die de lucht van de vering snel wegperst, maar minder snel in de luchtkamer laat terugkeren. "Daardoor worden hydraulische schokdempers overbodig. Dat scheelt niet alleen in gewicht, maar ook in servicekosten'', aldus directeur Gerrit van Vlastuin. ''Schokdempers hoeven niet langer om de zoveel tijd vervangen te worden, ze zijn niet meer nodig. Bovendien verwachten we een veel beter rijcomfort, vooral wanneer het chassis of de mesttrailer leeg is'', aldus Van Vlastuin.

Marktintroductie

Met partners bevindt D-Tec zich in de slotfase van de praktijktesten.  De marktintroductie van de schokdemperloze trailers is op z'n vroegst voorzien voor 2017. Het is nog niet bekend wat het systeem betekent voor de bandenslijtage. Van Vlastuin geeft toe dat deze constructiewijze bij wielophangingen niet helemaal nieuw is: in de VS wordt met soortgelijke techniek gewerkt. Zoals bekend zijn daar de treingewichten voor dergelijke trailers een stuk lager.

Meer hierover binnenkort in BIGtruck Online Magazine. 

DEEL HET